Sitemap Kontakta oss
 
 

Eldning i kakelugn

 

KakelugnKakelugnen är en fantastisk värmemaskin och dessutom en värdehöjande möbel. Men den kräver en kunnig eldare, fasta rutiner och naturligtvis torr ved. Gamla kakelugnar har oftast liten effekt och kan bara värma ett rum, men nya modeller kan ha hög effekt som värmer stora delar av huset.

Vissa modeller kan också kopplas in på vattensystemet. Vid kraftig kyla kan man behöva elda två gånger om dygnet. Normalt brukar en eldning per dygn vara tillräckligt.

Det är bra om kakelugnen används regelbundet så den inte kallnar helt mellan eldningarna. Gamla ugnar kan få sprickor och skador av plötslig och för kraftig eldning. Att elda kraftigt under lång tid är inte någon ide, då det bara skapar risk för skador på ugnen. Ett eller två inlägg är tillräckligt och sedan värmer ugnen i många timmar.

 

 

Foto: Sven O Larsson

 

  • Börja med att lägga in lite småhuggen ved för att göra upptändningsfasen så kort som möjligt. Lägg sedan in nästan fullt och elda med öppna spjäll och rejäl lufttillförsel. Har man öppna luckor så sprids det värme direkt i rummet. Se upp med barrved som sprätter glödrester.
  • Elden skall sjunga i ugnen. Vissa gånger kan det uppstå puffar eller att det låter som en ångmaskin. Det ljudet antyder att elden rusar lite väl kraftigt och lufttillförseln bör begränsas. Normalt är det ingen risk för höga rökgastemperaturer eftersom röken har en lång väg att gå genom alla rökgångar.
  • När det brunnit klart och inga synliga lågor finns kan spjället skjutas igen.
    Att stänga spjället för tidigt kan man vara livsfarligt, då de små nästan osynliga lågorna skapar enorma mängder dödliga gaser. Stänger man sent går mycket av den goda värmen till spillo. Det gäller alltså att stänga spjället (nästan) när de blå lågorna slocknat men glöden fortfarande finns kvar. Omrörning i glöden har för- och nackdelar. Omrörning gör att stora mängder stoft rörs upp och en del går upp i skorstenen. Fördelen är att den sista förbränningen snabbas på och man ser säkrare om det finns lågor kvar. 
    Den ackumulerade värmen avges nu till rummet under närmare ett dygn. En del kakelugnar har en säkerhetsklack som gör att spjället inte kan stängas helt. Är man osäker om den säkerhetsdetaljen finns monterad kan man skjuta igen spjället stegvis, men stäng aldrig helt.

Under sommaren kan man tända ett ljus i kakelugnen. Det räcker för att skapa ett drag och bra ventilation som drar ut odörer eller tobaksrök.

 

 

Kakel- eller täljstensugn är en stor investering men den ger förräntning på tre sätt. Uppvärmningskostnaderna sänks, värmekällan blir en trivselmöbel och husets värde ökar direkt. Olika former av täljstensugnar eller kaminer med olivinsten fungerar ungefär på samma sätt. Den stora stenmassan ackumulerar värmen vilket gör att det räcker med en kort intensiv eldning en eller två gånger per dygn.

En kul variant av kamin och värmelagring är BrasAck som består av ett rörsystem omslutet av hölje i kraftig stålplåt. Inne i höljet, packat runt rören ligger ett mineral, krossad sten, som värms upp och blir ett magasin för värmen.

 

 

 

Här finns en trevlig och personlig sida om kakelugnsbyggande